«Έπεσαν» τα ακίνητα του Λιακουνάκου

Μειώθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ οι τιμές τους, προκαλώντας ζημίες στη Euromedica

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της ΑΧΟΝ Συμμετοχών του Θωμά Λιακουνάκου, ένα μέρος των οποίων, είτε εκμισθώνεται στη Euromedica, είτε έχουν αγοραστεί από τη θυγατρική, με τη μέθοδο της μεταφοράς ρευστότητας, προκειμένου η μητρική να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών

Ο κ. Λιακουνάκος περνάει δύσκολες μέρες, καθώς «είδε» τις τιμές των ακινήτων του να καταρρέουν κατά 49,3 εκατ. ευρώ και να επηρεάζουν την καθαρή θέση της Euromedica και εν μέρει τα αποτελέσματα του 2010.
    Η αναστάτωση που προκλήθηκε το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, δεν ήταν αναμενόμενη από τον Θωμά Λιακουνάκο και γι’ αυτό δεν έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010, παρά τη διαβεβαίωση του Χρηματιστηρίου, ότι θα δημοσίευε τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης μέχρι τις 31 Μαρτίου.
    Το πρόβλημα που έκανε άνω κάτω την Αxon Συμμετοχών και τον Θωμά Λιακουνάκο, προκλήθηκε από το βίαιο «μαχαίρι» που έπεσε στην αξία των ακινήτων του ομίλου Euromedica.
    Τι είχε συμβεί; Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο ορκωτός λογιστής είχε ζητήσει να γίνει επανεκτίμηση, λόγω της σημαντικής μείωσης τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα. Ο Θωμάς Λιακουνάκος όμως, είχε εγγράψει υπεραξίες τα προηγούμενα χρόνια στα ακίνητα της Euromedica, ανεβάζοντας την εύλογη αξία των ακινήτων της θυγατρικής, οπότε έπρεπε να γίνει επανεκτίμηση και αναπροσαρμογή.
    Από τον έλεγχο που διενήργησαν ανεξάρτητοι εκτιμητές, προέκυψε υποαξία 38,2 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται ως μονάδες υγείας τα περισσότερα και 11,09 εκατ. ευρώ για τα μεμονωμένα ακίνητα.
    Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο κ. Λιακουνάκος υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε σχετικές απομειώσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η καθαρή θέση της Euromedica κατά 32,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα χρήσης του 2010, που σημείωσαν ζημιές 11,09 εκατ. ευρώ.

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
    Πριν από τη χρηματοπιστωτική χρήση, υπήρχε ένα σχέδιο του Θωμά Λιακουνάκου, αξιοποίησης των ακινήτων, μέσω της εισφοράς τους σε μία νέα εταιρεία, στην οποία θα επενδύονταν κεφάλαια από το εξωτερικό, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ενέσκηψε όμως η κρίση και τα σχέδια έμειναν στον «πάγο» μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες. Τώρα όμως, προέκυψε το πρόβλημα της μείωσης της αξίας των τιμών των ακινήτων, η οποία έχει ποικίλες επιπτώσεις, καθώς πολλά από αυτά είναι υποθηκευμένα στις πιστώτριες τράπεζες. Η συνολική αξία των ακινήτων που ανήκουν τόσο στην ΑΧΟΝ Συμμετοχών όσο και στη Euromedica είχε υπολογιστεί στα 270 εκατ. ευρώ, πριν από την επανεκτίμηση που έγινε, με βάση την οποία έγινε η μείωση της αξίας τους.

Το σχέδιο της αξιοποίησης της περιουσίας, μέσω της εισφοράς σε μία εταιρεία, έμεινε στον «πάγο»

    Πρόσφατα πάντως, υπήρξε εισήγηση στο Θωμά Λιακουνάκο να προβεί σε πώληση κάποιων ακινήτων της ΑΧΟΝ Συμμετοχών στη Euromedica, για να προχωρήσει στην εξαγορά άλλων εταιρειών, αλλά κι αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, καθώς η θυγατρική είχε πτώση του κύκλου εργασιών το 2010 κατά 12% στα 223,7 εκατ. ευρώ και κατέγραψε ζημιές 11,09 εκατ. ευρώ. Η αγορά ακινήτων θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της, καθώς η κρίση στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, φαίνεται ότι συνεχίζεται και το 2011.
    Υπήρχε όμως κι ένα άλλο πρόβλημα με την Euromedica, που είναι η βασική θυγατρική της ΑΧΟΝ Συμμετοχών και αποφέρει το 96.08% του κύκλου εργασιών του ομίλου το 2009 (στοιχεία του 2010 δεν έχει ανακοινώσει ακόμα). Ο συνολικός δανεισμός της Euromedica διαμορφώθηκε σε 371,9 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και ο κ. Λιακουνάκος, πίεσε για να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο 185 εκατ. ευρώ, από τρεις τράπεζες και ένα ξένο fund, αν και είχε υπολογίσει ότι θα εξασφάλιζε 250 εκατ. ευρώ. Το δάνειο ελήφθη για να μειωθούν οι δανεικές υποχρεώσεις και για τίποτε άλλο, καθώς η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Euromedica, με νέες μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν «παγώσει» για το 2011, λόγω της κρίσης.
    Στόχος του κ. Λιακουνάκου είναι η ίδρυση μικρών διαγνωστικών κέντρων σε προάστια της Αθήνας και του Πειραιά μέχρι και ίδρυση ή και εξαγορά κλινικών στην Αττική, σχέδια τα οποία για να υλοποιηθούν θα πρέπει να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Εισηγμένες βάζουν πωλητήριο στα ακίνητα
    Σε αγωνιώδη αναζήτηση «ζεστού χρήματος» βρίσκονται πολλές εισηγμένες εταιρείες, μετά το σοκ των ζημιών του 2010, που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες από αυτές. Όσες όμως έχουν σκοπό να πουλήσουν ακίνητο, δεν έχουν ουσιαστικά καμία άλλη επιλογή από το να περιμένουν και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο Βωβός, ο οποίος έχει πληθώρα ακινήτων που θέλει να πουλήσει για να βγει από το αδιέξοδο των χρεών και των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων.
    Σε αναζήτηση αγοραστή βρίσκεται και η ΑΓΕΤ Ηρακλής για το κτίριο των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στη Λυκόβρυση, από το οποίο περιμένει να εισπράξει 25 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ακίνητο των 30 στρεμμάτων που έχει στο Βόλο και το δεύτερο «φιλέτο» (μετά από αυτό της Λυκόβρυσης» στη Δραπετσώνα.
    Ακόμα προσπαθεί να βρει αγοραστή η Rilken για το ακίνητό της στη Νέα Κηφισιά. Η εταιρεία είχε βρει ενδιαφερόμενο, ο οποίος όμως την τελευταία στιγμή έκανε πίσω και η συμφωνία χάλασε.
    Η Sanyo Συμμετοχών του κ. Παπαγεωργίου προσπαθεί να πουλήσει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, καθώς τα 2/3 του χώρου μένουν αναξιοποίητα, αλλά δεν έχει μέχρι τώρα σοβαρές προτάσεις.
    Σε αναζήτηση αγοραστή ο Βασίλης Φουρλής για την πώληση ενός μη λειτουργικού ακινήτου, ενώ η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσσος έχει βγάλει στο «σφυρί» ακίνητο στη Νάουσα Ημαθίας, έκτασης 23 στρεμμάτων.
    Ακίνητο στη Βαρυμπόπη πουλάει η ΕΛΔΙΚΟ, και δεκάδες διαμερίσματα που διαθέτει στο Φάληρο η Έδραση Ψαλλίδας.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com